En färsk och fruktig raw cake med ett lågt innehåll av histamin som alla enkelt kan tillaga. Den perfekta sommardesserten för varmare dagar.

 

Tillagningstid: 20 minuter

Svårighesgradt: Enkelt


Ingredienser:

Till botten:
90 g havregryn (glutenfri om så önskas)
230 g mandlar
300 g kärnfria daddlar
2 tsk mandelsmör
2 tsk smält kokosnötsolja

För fyllning:
200 g frysta blåbär
200 g fryst svart vinbär
2 tsk lönnsirap
45 g solrosfrön
45 g makadamianötter
3 tsk chiafrön
1 tesked finhakad choklad eller rivna kokosflingor

 

Metod:

Steg 1:

För att skapa botten läggs mandlar och havregryn i en mixer och blandas därefter noga tills en fin konsistens av smulor. Tillsätt resten av ingredienserna (dadlar, kokosnötolja, mandelsmör) och fortsätt blanda tills du har en väl bladad röra. Ta en bakform på 25 cm och häll i blandningen och se till att den pressas ut mot kanterna och har en slät yta. Placera därefter bakformen i frysen.

Steg 2:

Förbered under tiden lagret med bär. Tvätta mixern ordentligt och lägg därefter i de frysta bären. Blanda noggrant och tillsätt de återstående ingredienserna (chiafrön, macadamianötter, solrosfrön, lönnsirap och lite vit choklad). Fortsätt blanda tills du har en läcker krämig blandning. Detta kan ta ett par minuter eftersom du måste skrapa sidorna då och då för att se till att allt är blandat.

Steg 3:

Ta ut bakformen ur frysen och lägg lagret med bär ovanpå. Strö över lite choklad och ett par kokosflingor och lägg därefter tillbaka kakan i frysen under ett par timmar. Ta ut kakan ur frysen i cirka 10 minuter innan den ska serveras.

 

 

Obs:

Var uppmärksam på nötter och mandlar eftersom de kan påverka frisättningen av histamin. Om du inte tål dessa kan du helt enkelt hoppa över dem eller byta ut dem mot något annat. Om du är intresserad av histamininnehållet i olika livsmedel så kan du läsa mer här.