God och hälsosam matlagning med lågt histamininnehåll.

Att laga mat med ett lågt innehåll av histamin är inte svårt om du följer dessa grundläggande regler:

  • Maten måste vara färsk. Använd frukt och grönsaker som inhandlats samma dag. Om du äter korv eller något annat kött så ska du köpa det från slaktaren och be om de färskaste varorna.

  • Köp inte färdiglagade maträtter eller snabbmat. Detta gäller även kryddor.

  • Lär dig att lyssna på din kropp. Personer med histaminintolerans kan reagera på olika sätt på olika livsmedel. Du kanske upptäcker att det finns produkter på vår lista som du inte tål. Om så är fallet så ska du hoppa över produkten och därefter vänta ett tag innan du provar att äta en igen.

  • Tips: Skapa din egen köksträdgård med färska örter. Detta kan också göras i en örtkruka i fönsterbrädan. En salladbox med sallad säkerställer färska sallader större delen av året.

Recept

Superfoodskål med lågt histamininnehåll

Den här maträtten fyller en hel skål. Även om det ser riktigt gott ut så är det också smakrik och innehåller en liten mängd histamin.


Raw-cake med lågt histamininnehåll

En färsk och fruktig raw cake med ett lågt innehåll av histamin som alla enkelt kan tillaga. Den perfekta sommardesserten för varmare dagar.

 

Sparrisrisotto med låg histamin

Lätt att tillaga och lätt för magen att bryta ner. Grön sparris, färsk squash och sockerärtor - mycket gott och hälsosamt!

Krispig granola med lågt histamininnehåll

Detta recept på en müsli med nötter och torkad frukt och litet histamininnehåll är en bra start på dagen.

 

Persikakaka i ett glas

Denna kaka med lågt histamininnehåll är ideal som ett alternativ till en vanlig kaka, och den kräver inte användning av ugn eller frys. Lätt, färskt, smakfullt och tillagad på nolltid och kräver endast 6 ingredienser.