Livsmedelsintolerans - vad betyder det egentligen?

Genom vår mat får vi alla de näringsämnen vi behöver varje dag. Det är kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Vissa delar av maten kan dock orsaka besvär såsom huvudvärk, matsmältningsproblem, klåda och trötthet.

 

Histaminintolerans

Livsmedel som innehåller histamin?

Laktosintolerans

När mjölkprodukter orsakar besvär

Livsmedelsintolerans - vad betyder det egentligen?

Genom vår mat får vi alla de näringsämnen vi behöver varje dag. Dessa är kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Vissa delar av maten kan dock orsaka besvär såsom huvudvärk, matsmältningsproblem, klåda och trötthet.

Dessa besvär kallas för livsmedelsintoleranser. De får inte förväxlas med matallergier där kroppen svarar med att bekämpa maten eftersom den uppfattas som ett hot.

Hur uppstår livsmedelsintolerans?

Livsmedelsintolerans uppstår när kroppen inte kan transportera vissa delar av maten. För att transportera maten på rätt sätt behöver kroppen enzymer som utför viktiga uppgifter i kroppen.

Några av dessa uppgifter är att bryta ner näringsämnen till mindre delar, skydda kroppen från farliga ämnen och läka sår m.m.

Det finns dock många människor som saknar en del av dessa väsentliga enzymer, d.v.s. de lider av enzymbrist. Detta kan bero på flera olika orsaker.

Hur upplevs livsmedelsintolerans?

Livsmedelsintolerans kan upplevas på flera olika sätt. De vanligaste symtomen är magont och matsmältningsproblem som resulterar i diarré, förstoppning och gasbesvär. Huvudvärk, utslag (ofta kliande), yrsel och allmän utmattning/trötthet är också vanliga symtom.

Vad är skillnaden mellan livsmedelsintolerans och matallergi?

När man lider av livsmedelsintolerans så kan inte kroppen bryta ner vissa delar av maten. När det kommer till allergier blir immunsystemet förvirrat och tror att vissa delar av maten är patogener och börjar bekämpa dessa vilket resulterar i olika symtom. Matallergier kan diagnostiseras med olika antikroppstester.

Typiska symtom på matallergi:

  • Rinnande ögon och näsa på grund av svullna slemhinnor
  • Andnöd
  • Huvudvärk
  • Magsmärtor
  • Yrsel
  • Kliande utslag
  • och mycket mer

Livsmedelsintolerans kan uppstå när som helst i livet och utvecklas ofta med tiden. Problemen står ofta i direkt proportion till mängden mat som konsumeras. Detta innebär att små mängder mat ibland kan konsumeras utan problem. Om större mängder mat istället konsumeras så kommer dock problemen som ett brev på posten.

Vad är enzymbrist?

Livsmedelsintolerans uppstår ofta när kroppen saknar verktyg för att bryta ner maten ordentligt. Av denna anledning kallas ofta matintolerans för enzymbrist. Nedan kommer vi att ta en närmare titt på orsakerna.

Vad är enzymer?

Vet du vad du har gemensamt med surdegsbröd? Både du och surdegsbrödet är i behov av enzymer. Det grekiska ordet för "enzym" är faktiskt "surdeg". I kroppen står enzymer för kemiska reaktioner i matsmältningsprocessen. Kroppen kan liknas vid en bil där enzymerna är tändstiftet i matsmältningsprocessen. Enzymer får kroppen att starta upptaget av den mat vi konsumerar.

Vilka funktioner har enzymer?

Enzymer finns överallt i kroppen, de finns i blodet (plasmanzymer) och i celler (cellenzymer) där de frigörs av kroppens för utförande av sina respektive uppgifter. Deras uppgifter i kroppen är omfattande: de omvandlar näringsämnen till energi och cellkomponenter, de förstör toxiner i kroppen som absorberats från omgivningen, de läker sår och skyddar oss mot sjukdomar. Matsmältningsenzymer är särskilt viktiga eftersom utan dem kan varken vitaminer, mineraler eller hormoner utföra sina respektive uppgifter i kroppen. Kort sagt, vår kropp fungerar inte utan enzymer. Detta innebär att om ett enzym av någon anledning (antingen från födseln eller senare i livet) saknas i kroppen så kan en mängd hälsoproblem uppstå.

Matsmältningsenzymer - en kort översikt

Mältningsenzymer är några av de mest nödvändiga enzymerna. Deras uppgift är att bryta ner näringsämnen i mindre delar. De finns i till exempel tarmen, saliv, bukspottkörteln och magen. Matsmältningsenzymer är specialiserade på specifika näringsämnen. Proteas bryter till exempel ner proteiner i maten och laktas bryter ner laktos.

Enzymer i tarmarna skyddar kroppen från ohälsosamma livsmedel, ett exempel är diaminoxidas som bryter ned överskott av histamin.

Vilka är symtomen på enzymbrist?

Enzymbrist kan visa sig på flera olika sätt. Tyvärr kan symtom och besvär även vara relaterade till andra sjukdomar. Följande symtom kan emellertid indikera en enzymbrist: mag- och tarmbesvär, huvudvärk, hudförändringar, klåda, astmaattacker, feber, depression, trötthet, hyperaktivitet, yrsel, högt blodtryck, förhöjd blodsockerhalt eller leversjukdom. Symtomen kan uppträda individuellt eller i olika kombinationer. Oftast uppstår symtomen efter att man ätit vissa specifika livsmedel.

Hur kan enzymbrist behandlas?

Om det är uppenbart att det är brist på ett specifikt enzym som orsakar besvären så finns det två alternativ. Det första är att du slutar äta den mat som kroppen inte längre kan spjälka ordentligt. Det finns till exempel laktosfria livsmedel för personer som lider av laktosintolerans. Det kan dock vara svårt att helt undvika viss mat om du till exempel är på restaurang eller resande fot.

I sådana fall hjälper det att ta de saknade enzymerna i form av tillskott. Dessa tillskott lindrar eventuella besvär och öka livskvaliten. Tack vare tillskotten kan den drabbade äntligen äta allt igen. Smaklig måltid!