Dessa är de typiska reaktionerna på laktosintolerans

En skopa glass, en bit tårta eller en kopp kaffe med mjölk - dessa små godsaker får en laktosintolerant betala dyrt för. Strax efter att ha ätit/druckit dessa godheter upsptår typiska tecken på laktosintolerans såsom magont, gaser och diarré.

Så ser de typiska reaktionerna ut

Alla tecken på laktosintolerans beror i slutändan på en brist på enzymet laktas. Laktas ansvarar för att dela upp laktos i glukos och galaktos i tunntarmen så att kroppen kan smälta den. Om detta inte sker passerar laktosen osmält genom tunntarmen in i tjocktarmen där den bryts ned av bakterier. Detta producerar gaser och andra ämnen som orsakar nämnda besvär.

Gaser i magen på grund av laktosintolerans

Gaser såsom koldioxid och metan produceras i samband med nedbrytning av laktos i tjocktarmen. Dessa gaser fyller tarmarna och kan ibland leda till smärtor.

Magont på grund av laktosintolerans

Att försöka trycka undan den gas som bildats i magen tenderar ofta till att förvärra besvären. Om gasen inte kan komma ut så expanderar tarmen vilket leder til uppblåsthet och magont.

Diarré orsakad på grund av laktosintolerans.

Nedbrytningen av laktos i tjocktarmen producerar mjölksyra och andra fettsyror. Dessa ämnen ökar mängden tarmvatten som kommer till tarmen via osmos. Denna vattenuppbyggnad leder till en ökad mängd vatten i avföringen vilket orsakar diarré.

Vad händer när det inte finns tillräckligt med laktas i tarmen?

Om det inte finns tillräckligt med laktas så kan det bli obehagligt. Vår animering visar de processer som uppstår när det inte finns en tillräcklig mängd laktas i tunntarmen och vilka reaktioner det kan orsaka.

Normal situation
Laktasenzym delar upp laktos i glukos och galaktas som därefter kan absorberas i tunntarmen.

Problem
Om det inte finns någon laktasenzym eller inte tillräckligt så kan inte laktosen delas upp eller absorberas i tunntarmen. Det transporteras osmält till tjocktarmen där problem senare uppstår.