Identifiering och testning av laktosintolerans orsakad av enzymbrist.

Det finns ett antal olika metoder att testa för laktosintolerans. Den enklaste metoden är självtestning. Om du upptäcker att du inte längre kan smälta samma mängd mjölk och mjölkprodukter som tidigare utan besvär så kan detta vara ett tecken på laktosintolerans. De professionella testen för laktosintolerans ger ett tydligare beslut.

 

 

Laktosintolerans: Identifieras bäst av din läkare

Om du vill bli testad för laktosintolerans så ska du kontakta din läkare. Genom ett blod- eller utandningstest kan din läkare identifiera laktosintolerans. Detta utförs genom att du som patient får en viss mängd laktos varefter utandningen eller blodet kontrolleras.

Laktostoleranstest med efterföljande mätning av blodsockernivåer

Eftersom kroppen antingen är delvis eller helt oförmögen att dela upp laktos i glukos och galaktos så är det bara möjligt att mäta en liten ökning (eller ingen alls) hos de som lider av laktosintolerans. Därför kan nivån av blodsocker hjälpa till att avgöra om en laktosintolerans finns.

Laktosetoleranstest med efterföljande mätning av utandningsluft

Om ingen nedbrytning av laktosen inträffar så transporteras laktosen vidare till tjocktarmen där bakterier bryter ner den. Detta resulterar i att väte produceras som tränger in i lungorna via tarmväggen och blodomloppet för att så småningom följa med i utandningen. Så om utandningsluften innehåller en förhöjd mängd vatten efter att man ätit laktos så indikerar det laktasbrist.

Genetisk testning

Det genetiska testet är ett tredje sätt att identifiera laktosintolerans. Tack vare denna relativt nya metod kan läkare ta ett prov på slemhinnan i munnen (mellan tandköttet och kinden/läppen) varefter testet undersöks i ett laboratorium. Ett positivt test visar dock bara att det finns en sannolikhet att personen kommer utveckla laktosintolerans någon gång senare i livet. Testet visar med andra ord inte om laktosintolerans redan finns.

Laktosintoleransreaktioner

Dessa är de vanligaste besvären

Behandling

Vad kan göras åt laktosintolerans?