Hantering av laktosintolerans

Laktosintolerans kan inte botas och försvinner inte på egen hand. Det betyder dock inte att man måste lära sig att leva med besvären om man lider av laktosintolerans. Det finns lyckligtvis ett antal sätt att motverka de besvär som kan uppstå.

Alternativ 1: Undvika mjölk och mjölkprodukter

Ett alternativ är att följa en strikt diet utan mjölk och mjölkprodukter. Detta är inte omöjligt men kan kräva en hel del tålamod eftersom sammansättningen hos moderna livsmedel blir allt mer komplex. Detta innebär att det inte alltid är möjligt att se om vissa produkter innehåller laktos eller inte. Dessutom innehåller mjölk ett stort antal viktiga näringsämnen (t.ex. kalcium) som kroppen behöver.

Alternativ 2: Konsumera enzymer via LACTOSOLV®

Om du lider av laktosintolerans så finns det ett alternativ till en strikt diet - enzympreparatet LACTOSOLV®. Enzymerna i LACTOSOLV® hjälper till att dela upp laktosen. LACTOSOLV® är således en ersättare för det enzymet laktas i kroppen som det oftast inte finns tillräckligt av i samband med laktosintolerans. På så sätt kan du som laktosintolerant fortfarande njuta av mjölkprodukter utan besvär efteråt.

Laktosnedbrytning

  • Normal situation - Normal nedbrytning av laktos
    För att laktos ska absorberas i tunntarmen måste den först delas upp i glukos och galaktos. Detta är uppgiften hos enzymet laktas.

  • Problem - Nedsatt laktosnedbrytning
    Om det finns lite laktas eller ingen alls så kan inte laktos delas upp och absorberas således inte i tunntarmen utan transporteras vidare till tjocktarmen där den orsakar besvär.

  • Lösning - Vanlig laktosnedbrytning
    LACTOSOLV® ersätter det saknade enzymet och ser till att laktos delas upp ordentligt. Detta motverkar besvär vid konsumtion av mjölkprodukter

Hur fungerar LACTOSOLV®?

LACTOSOLV® hjälper folk som lider av laktosintolerans att njuta av mjölk och mjölkprodukter.

Kost och livsmedel

Att äta korrekt med laktosintolerans

Symtom på laktosintolerans

Dessa är de typiska besvären

Laktosintolerans

När mjölkprodukter orsakar besvär