Laktosintolerans: När mjölkprodukter orsakar obehag

Det finns många som får en orolig mage av ett glas mjölk, en kopp cappucino eller en skål med yoghurt. Ofta följs detta även av magont eller diarré. Anledningen kan vara laktosintolerans.

 

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans är den vanligaste intoleransen mot livsmedel i västvärlden (upp till 30 %). Laktosintolerans framträder ofta som matsmältningsproblem i samband med mjölkprodukter.

Vad är laktos och vad händer vid en nedsatt nedbrytning?

Laktos är det socker som vi finns i mjölken och mjölkprodukter. För att kroppen ska kunna omvandla laktosen måste kroppens enzymer dela upp laktosen i glukos och galaktos i tunntarmen. Om du lider av laktosintolerans har du antingen inte tillräckligt eller saknar enzymet som krävs vilket innebär att laktosen når tjocktarmen. Detta resulterar i att tjocktarmen börjar bryta ner laktosen vilket i sin tur skapar gaser och andra besvär. Det är av denna anledning som laktosintolerans även kallas mjölkintolerans.

Normal situation

Laktasenzymet delar upp laktosen i glukos och galaktos så att den kan absorberas i tunntarmen.

Problem

Om det inte finns tillräckligt med laktasenzym eller (i värsta fall) ingenting alls så delas inte laktosen upp och absorberas därmed inte i tunntarmen. Detta leder till problem i tjocktarmen.

Orsaker till laktosintolerans

Det kan finnas två orsaker till laktosintolerans. Den genetiska primära laktosintoleransen uppstår som ett resultat av att många människor förlorar förmågan att smälta mjölkprodukter när de blir äldre. Det är därför ofta vuxna som får problem med mjölkprodukter. Den sekundära laktosintoleransen orsakas av skada på tarmsystemet, t.ex. på grund av medicin eller sjukdom. Till skillnad från den genetiska varianten upphör vanligtvis den sekundära laktosintoleransen så snart tarmen börjar fungera normalt igen.

Laktosintolerans hos spädbarn och småbarn.

Även småbarn och spädbarn kan uppleva laktosintolerans. Fast det händer bara 1-3 % och är således ganska sällsynt. Oftast lider spädbarn av temporär laktosintollerans eftersom deras tarmsystem ännu inte är fullt utvecklat. Varaktig intolerans inträffar först i åldrarna 5 till 20 år.

Kost och livsmedel

Att äta korrekt med laktosintolerans

Symtom på laktosintolerans

Dessa är de typiska besvären

Behandling

Vad kan göras åt laktosintolerans?