Besvär från histamin: Hur visar de sig?

Folk som lider av histaminintolerans tenderar att uppleva olika besvär där några av de vanligaste är: tarm- och magsmärta, huvudvärk, utslag och andningsproblem. Symptomen är lika de symptom som upplevs vid allergier. Besvären kan vidare variera kraftigt och ena dagen beså av en rinnande näsa och nästa en kraftig migrän.

Hur snabbt man reagerar på histamin varierar också. För vissa förekommer symptomer såsom rinnande näsa eller utslag redan en kort stund efter att man ätit livsmedel med hög halt histamin medan det kan ta upp till flera timmar innan symtom såsom magkramper och diarré uppstår. Problem såsom huvudvärk kan uppstå till och med ännu senare.

Det faktum att det inte finns någon bestämd lista över mängden histamin i olika livsmedel gör det svårart att undvika histamin. Det leder vidare till att man kan reagera kraftigt en viss dag och knappt reagera alls en annan.

Vanliga reaktioner på histamin

 • Mag- och tarmbesvär
  Illamående, diarré, buksmärta, kramper och gaser är vanliga besvär. De uppstår oftast minst en timme efter att man ätit livsmedel med hög halt histamin.

 • Huvudvärk
  Huvudvärk efter att ha ätit histaminrika livsmedel kan uppstå omedelbart eller timmar efter. Migrän kan också vara ett tecken på att kroppen inte kan bryta ner histamin tillräckligt.

 • Utslag
  Huden kan också reagera vis problem med nedbrytningen av histamin vilket visar sig i form av utslag, klåda, svullnad och rodnad.

 • Andningsproblem
  Andningen kan också påverkas om man har histaminintolerans. Tecken på detta varierar från en kliande hals, täppt eller rinnande näsa till astmaattacker.

 • Kardiovaskulära problem
  Histaminintolerans kan också orsaka hjärtklappningar eller yrsel.

Lista över livsmedel

Livsmedel som innehåller histamin?

Diagnostik

Diagnostik av histaminintolerans - svårt men inte omöjligt

Histaminintolerans

Livsmedel som innehåller histamin?