Vad kan jag fortfarande äta trots histamininnehållet?

Om du inte tål histamin bör du välja färska och obearbetade livsmedel så mycket som möjligt. En allmän regel är att ju längre ett livsmedel lagrats desto större halt histamin.

Färdigmat, konserver och frysta livsmedel är avsedda för lagring under en längre tid och har därför en större halt histamin.

Dessutom kan innehållet av histamin i mat och dryck öka under bearbetning, t.ex. rödvin innehåller en hög halt histamin på grund av fermenteringsprocessen.

Fermenteringsprocessen för kaffe och te tenderar också att öka halten histamin. Rökta produkter såsom salami, skinka och rökt fisk räknas också som livsmedel med ett högt histamininnehåll.

Även om citrusfrukter, jordgubbar, baljväxter och vete har lågt histamininnehåll så kan de främja frisättningen av histamin i kroppen. Om din kropp inte kan bryta ned histamin tillräckligt så ska du undvika dessa livsmedel. Se till att din mat består av högkvalitativa, näringsrika och varierade livsmedel som är bra för din kropp så ofta som möjligt.

Livsmedel med lågt histamininnehåll men som du bör undvika

Vissa livsmedel har en låg halt histamin men kan öka frisättningen av histamin i tarmen eller blockera det histaminsänkande DAO-enzymet och bör därför undvikas.

Dessa livsmedel är choklad och kakao, vissa typer av frukter såsom jordgubbar och citrusfrukter, svamp, tomater och nötter.

Alkohol och vissa mediciner (sömntabletter och hostmediciner) kan minska effekten av DAO-enzymet avsevärt.

Om du lider av histaminintolerans bör du endast äta följande livsmedel i små mängder:

 

Jordgubbar

Citrusfrukter

Tomater

Anannas

Kiwi

Champinjoner

Fisk och skaldjur

Choklad

Tillsatser (glutamat, bensoat, färgämnen, sulfiter och nitriter)

Apelsiner

Päron

Bananer

Hallon

Baljfrukter

Veteprodukter

Cashewnötter

Valnötter

Hjälper en diet med låg mängd histamin?

Om du inte tål histamin så rekommenderas det att ta bort histaminrika livsmedel från menyn.

Histaminfria livsmedel är mycket sällsynta så det är omöjligt att ta bort histamin helt från kosten om du vill ha en balanserad diet. I allmänhet innehåller färska och obearbetade livsmedel en liten mängd histamin.

Livsmedel som lagrats länge, konserver och färdiga livsmedel innehåller en hög mängd histamin.

Är det möjligt att bli kvitt histamin helt?

Vid tillfällig histaminintolerans räcker det med att undvika histaminrika livsmedel under ett par veckor. Hur länge man behöver undvika histaminrika livsmedel varierar från person till person. Du bör därför prata med dina läkare om detta.

Kan jag äta mat med liten mängd histamin?

Till skillnad från laktosintolerans där alla mejeriprodukter bör undvikas finns det inga specifika typer av mat som bör undvikas vid histaminintolerans. Vitt bröd med sylt och parmesan kan därför lätt ersättas med en skiva rågbröd, smörost och hemlagad krasse.

Histaminintolerans

Livsmedel som innehåller histamin?

Reaktioner

De vanligaste reaktionerna på histaminintolerans

Diagnostik

Diagnostik av histaminintolerans - svårt men inte omöjligt