Histamin i livsmedel
Om du reagerar på histamin så ska du vara försiktig med vad du äter. Vissa livsmedel innehåller nämligen stora mängder histamin.

Hjälper en histaminfri diet?
Om din kropp reagerar negativt på histamin så rekommenderas det att du ser över din diet och avstår från histaminrika livsmedel. Att avstå från histamin helt är dock nästan omöjligt eftersom histaminfria livsmedel är mycket sällsynta. I allmänhet innehåller färska och obearbetade livsmedel en lägre halt histamin. Lagrade livsmedel såsom konserver och industribearbetade produkter har istället en hög halt av histamin.

Bör man ge upp histamin för gott?
Om det handlar om en tillfällig enzymbrist så räcker det förmodligen att undvika histaminrika livsmedel under ett par veckor. Längden varierar dock från person till person så du bör prata med din läkare.
Which foodstuff do you need to avoid?

Alkohol
Alkohol
Var försiktig med alkohol eftersom även små mängder kan ha en negativ påverkan på DAO-enzymet.
Vin
Vinets jäsningsprocess ökar histaminbildningen så speciellt rödvin har en hög halt histamin.

Sort te
Svart te
Svart te får sin karakteristiska smak via tebladets jäsningsprocess. Tyvärr ökar även mängden histamin under denna process.

Kakao
Kakao och choklad
Trots att kakao och choklad är nästan helt tomma på histamin så finns det andra ingredienser i produkterna som blockerar DAO-enzymet. Hur mycket choklad en histaminintollerant person tål beror på mängden kakao. Om du är histaminintolerant är det därför en bra idé att hålla dig till mjölkchoklad med en lägre halt kakao.

Ost
Ost
Det är mycket bättre att äta yngre ostar än mer mogna sorter såsom parmesan, camenbert och cheddar. Histamininnehållet i omogna ostar är mycket mindre och finns främst strax under kanten.

Frugt
Frukt
Folk som lider av histaminintolerans kan oftast utan problem äta frukt men bör vara försiktiga med citrusfrukter, bananer, kiwi, hallon och jordgubbar eftersom de ökar mängden histamin i kroppen. De bör även undvika övermogna och konserverade frukter eftersom de har en hög halt histamin.

Nødder
Nötter
Nötter kan likt olika typer av frukt öka frisättningen av histamin i kroppen.

Brød
Bröd
Användningen av jäst i jäsningsprocessen resulterar i en hög halt histamin i det bakade brödet. Personer som lider av histaminintolerans bör därför undvika bröd som jäser. Mörka brödsorter såsom rågbröd och hårt bröd är bättre än mer luftigt och vitt bröd.