Histamin - intoleransen mot allt det goda

Trötthet, huvudvärk, magbesvär, utslag, hjärtklappningar och yrsel, ofta en kombination av flera symptom. Alla oförklarliga symtom som det ofta tar en lång tid att komma till botten med. Orsaken till symtomen och besvären kan vara histaminintolerans.

Vad är histamin?

Histamin är ett naturligt en naturlig signalsubstans som produceras i kroppen. Det biokemiska ordet för histamin är "biogena amider". Det är namnet på metaboliter av proteiner, d.v.s. aminosyror. Histamin är involverade i flera olika funktioner i kroppen, de har till exempel en viktig roll i immunsystemet. Det är histamin som får kroppen att svullna efter en olycka samt orsakar klåda och smärta vid allergiska reaktioner.

Histaminer finns dessutom i en mängd olika livsmedel och kallas då för "exogen histamin". Lagrade produkter såsom rödvin och skivad ost har en stor mängd histamin.

Andra livsmedel såsom ananas och choklad kallas för "histaminfrigörare" vilket innebär att de själva innehåller lite histamin med ökar utsöndringen av histamin i tarmen. Livsmedel som innehåller eller frigör histamin kan man oftast äta utan problem om det endogena enzymdiaminoxidaset (DAO) bryter ned histaminet.

Varför tål inte vissa människor histamin?

Brist på enzymet DAO innebär att kroppen inte kan bryta ned histamin från mat. Besvär med histamin kan vara både tillfälliga och permanenta. Överskott av histamin kan tillfälligt förekomma i kroppen på grund av fiskförgiftning, histaminrik mat, stress och extrem fysisk ansträngning. Om kroppen inte har en tillräcklig mängd DAO så leder det till olika symtom. Alkohol och läkemedel (även i små mängder) kan tillfälligt förhindra DAO från att utföra sitt jobb. En tillfällig enzymbrist som denna kan påverka och resultera i besvär. Produktionen av DAO-enzymet kan också vara nedsatt på grund av genetiska orsaker eller en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. I sådana fall är bristen på DAO permanent.

Kan man ha en histaminallergi?

Lås oss vara på det klara med att det inte finns något som heter histaminallergi. Även om symptomen liknar vad man kan uppleva vid allergier så orsakas de av helt andra saker. När det kommer till allergier så attackerar immunsystemet helt oskyldiga ämnen som om de hade varit patogener. Antikropparna skapas för att skydda mot de misstänkta fientliga ämnena och antikropparna minns därefter ämnen och ljuder larmet så fort man äter ämnet vilket resulterar i en allergisk reaktion.

Hur kan en antihistaminprodukt hjälpa folk som lider av allergier? Eftersom histamin är ett signalmedel är det starkt involverat i en allergisk reaktion. Antihistaminer försvagar signalämnen och på så sätt även de allergiska reaktionerna.

Vad är en rödvinallergi?

För många är ett glas rödvin synonymt med en avkopplande kväll. Det finns dock vissa som vaknar upp nästa morgon och upplever besvär som inte bara beror på alkoholen. Symptom på intolerans uppstår ofta efter att man druckit rödvin. Många rödviner har ett högt innehåll av histamin och desto mer moget rödvin desto högre innehåll av histamin.

Förutom histamin finns det även andra ingredienser såsom sulfiter och tyramin som kan ge upphov till symptom. Rödvin kan dessutom även innehålla vissa proteiner som endel kan utveckla en allergi mot.
Viktigt: Om du upplever besvär efter att du druckit mindre mängder rödvin så bör du kontakta din läkare för ett allergitest.

Vem är särskilt mottaglig för histaminintolerans?

Det är oftast kvinnor som lider av histaminintolerans eftersom kvinnor rent generellt har svårare att bryta ner histamin än män. Symtomen blir ofta mer besvärliga vid menstruation. Av denna anledning tror vissa läkare att det finns en direkt koppling mellan histamin och hormoner. En faktor som stöder detta antagande är mensvärken som råkar vara ett av symtomen.

Histaminintolerans och graviditet - vad ska man tänka på?

Under graviditeten upplever många kvinnor att symptomen och besvären i samband med histamin försvinner. Detta beror på den ökade mängden DAO. Under graviditeten tredubblas nämligen mängden skyddande enzym. Efter graviditeten återgår dock nivån av DAO till det normala och symtomen och besvären kommer tillbaka.

Hjälp: Är mitt barn intolerant mot histamin?

Klagande efter måltider, gasbesvär och utslag får många mödrar att tro att deras barn inte klarar av att bryta ner histamin, särskilt om mamman själv lider av histaminintolerans. I de flesta fall beror symptomen på helt andra orsaker som är betydligt lättare att behandlada.

Det finns för närvarande inte några uppgifter på hur många barn och ungdomar som lider av histaminintolerans. Baserat på befintliga studier tror experter att histaminrelaterade besvär oftast uppstår senare i livet.